Država prodaje zaplenjeno zlato

Bez autora
Aug 17 2011

Vlada Srbije odlučila je da se sve zlato i srebro koje je oduzeto pravosnažnim sudskim presudama proda na javnoj licitaciji. Licitacija će biti održana u prostorijama Direkcije za oduzetu imovinu, a novac od prodaje ovih plemenitih metala biće uplaćen na račun direkcije. Novac će biti korišćen u humanitarne svrhe. Iz sudskih depoa prikupljen je i oduzeti novac i on će biti uplaćen na račun direkcije. Iz sudova na teritoriji čitave Srbije, prema prvim procenama, prikupljeno je oko 30 kilograma zlata i 15 kilograma srebra. Uglavnom je reč o nakitu koji je pravosnažnim sudskim presudama oduzet u poslednjih dvadeset godina. U ovom trenutku ne možemo da govorimo o vrednosti s obzirom na to da je u toku procena finoće i karataže zlata, ali je bitno napomenuti da je vrednost zlata na svetskom tržištu trenutno jako velika. Novac od prodaje nakita biće utrošen na kupovinu inkubatora, pomoć najugroženijim porodicama u Srbiji...

Država prodaje zaplenjeno zlatoVlada Srbije odlučila je da se sve zlato i srebro koje je oduzeto pravosnažnim sudskim presudama proda na javnoj licitaciji.

Licitacija će biti održana u prostorijama Direkcije za oduzetu imovinu, a novac od prodaje ovih plemenitih metala biće uplaćen na račun direkcije, saznaje Politika.

Novac će biti korišćen u humanitarne svrhe. Iz sudskih depoa prikupljen je i oduzeti novac i on će biti uplaćen na račun direkcije.

„Iz sudova na teritoriji čitave Srbije, prema prvim procenama, prikupljeno je oko 30 kilograma zlata i 15 kilograma srebra. Uglavnom je reč o nakitu koji je pravosnažnim sudskim presudama oduzet u poslednjih dvadeset godina. U ovom trenutku ne možemo da govorimo o vrednosti s obzirom na to da je u toku procena finoće i karataže zlata, ali je bitno napomenuti da je vrednost zlata na svetskom tržištu trenutno jako velika. Novac od prodaje nakita biće utrošen na kupovinu inkubatora, pomoć najugroženijim porodicama u Srbiji“, otkriva Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Prema njegovim rečima, procena nakita je počela juče, a sve što je do sada „proveravano”, kako je utvrđeno, je zlato. Ekspertiza nakita trebalo bi da bude završena za nedelju dana.
 
„Ona će trajati nešto duže nego što je to uobičajeno s obzirom na to da svaki komad nakita mora ponaosob da se proveri, a oni su uglavnom sitni“, objašnjava državni sekretar. 

Najviše zlata prikupljeno je iz sudova u Pirotu i Kraljevu, a zanimljivo je da u depoima beogradskih sudova plemenitih metala nije bilo. 

Prodaja oduzetog zlata, prema Homenovim rečima, samo je prva faza ovog „posla”. U centralu u Beogradu biće doneti i drugi predmeti iz sudskih depoa širom Srbije. 

Ključeve od sudskog depozita u kojoj se čuva oduzeti nakit, predmeti koji su upotrebljeni u izvršenju krivičnog dela ili su za to bili namenjeni…, ima samo ovlašćeni službenik suda, odnosno vodilac sudskog depozita. 

Zato je on i jedini koji odgovara ukoliko iz depozita nešto nestane. Predmeti se čuvaju do okončanja sudskog postupka ili do posebne odluke suda, a u depozit se primaju i iz njega izdaju, isključivo na osnovu naredbe sudije. 

Čuvaju se u skladu sa propisima, odnosno u posebnim kartonskim kutijama koje su vidno obeležene brojem pod kojim je predmet zaveden u depozitnom upisniku. Ukoliko u sudskim depozitima ne postoje adekvatni uslovi, droga se čuva u depozitu MUP-a, a zlato u posebnim prostorijama sa visokim stepenom zaštite, dok je novac na računima. 

Svaki sud ima svoj depozit koji se nalazi u zgradi suda i koji je posebno obezbeđen. Prilikom prijema, predmet se zavodi u poseban upisnik i dobija svoj broj, a redovno se vrši i kontrola i popis sadržaja depozita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik